HFMD – Penyakit Kaki Tangan Dan Mulut

*HFMD atau PENYAKIT KAKI TANGAN DAN MULUT*

Tanda-tanda awal terkena jangkitan HFMD ialah:

• Demam selama 2-3 hari.
• Sakit tekak, hidung berair.
• Ruam seperti bintik-bintik merah dan sesetengahnya lepuh (rashes) di tapak tangan dan kaki.
• Ulser mulut.
• Tiada selera makan.
• Muntah-muntah dan cirit-birit (Dhiarrea).

PUNCA HFMD

Penyakit HFMD adalah disebabkan oleh virus yang dikenali sebagai enterovirus meliputi Coxsackie Virus A16 (Cox A16) dan Enterovirus 71 (EV 71). Penularan penyakit/virus HFMD adalah melalui sentuhan langsung dengan cecair hidung, air liur, lepuh (blister) dan najis kanak-kanak yang dijangkiti serta sentuhan pada permukaan dan alatan permainan yang tercemar dengan virus HFMD.

Mereka yang dijangkiti akan menunjukkan satu atau lebih tanda seperti demam, luka (ulcer) di mulut, ruam atau lepuh di tapak tangan dan kaki. HFMD selalunya menyebabkan jangkitan ringan dan sembuh dengan sendiri. Namun begitu, segelintir jangkitan HFMD yang disebabkan oleh jangkitan EV71 boleh menyebabkan komplikasi seperti radang otak dan jantung.

*SEKIRANYA TERDAPAT TANDA-TANDA HFMD*

1) Mendapatkan rawatan dan nasihat doktor dengan segera.

2) Memaklumkan pihak Tadika/Taska dengan segera sebaik sahaja disahkan oleh doktor dijangkiti HFMD.

3) Mengkuarantin anak-anak di rumah seperti yang diarahkan oleh doktor sehingga pulih.

4) Mendapatkan surat pengesahan doktor/hospital bahawa anak-anak telah *bebas* HFMD sebelum menghantar mereka semula ke Tadika/Taska.

‘Mencegah lebih baik dari mengubati’

*RAWAT DAN CEGAH SECARA SEMULAJADI*

Shaklee ada produk supplemen yang dapat membantu dalam merawat dan mencegah secara semulajadi antaranya tiga supplemen ini :

🦋 Herbal blend untuk sapu pada bahagian yang gatal-gatal.
🦋 Meal Shake untuk kuatkan antibodi dan bantu selera makan anak-anak.
🦋 Performance Drink untuk mengawal kekurangan air dalam badan anak-anak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dapatkan keterangan lanjut
http://www.wasap.my/60163922646/cegahHFMD

Suasana Di PRU 14 Pada 9 Mei 2018

Alhamdullillah, di izinkan lagi mengundi buat Kali ke-2 pada tahun ini. Lima tahun sekali mengundikan…apatah kita lagi teruja nak menjalankan tangunggjawab kewajipan pada negara Malaysia. 

Seawal sebelum jam 8.00 pagi, orang ramai mula datang dan beratur keluar mengundi lebih awal. Memudahkan lagi urusan di waktu pagi. 

 

Orang ramai mula beratur panjang untuk mengundi di awal waktu pagi. Cuaca hari ini memang panas. Tapi Kak tie tak der le beratur panjang macam ni. Sebab Kak tie ibu Hamil diberi laluan utama untuk masuk ke dewan tempat mengundi. Alhamdullillah, pihak SPR mengambil perihatin terhadap ibu Hamil, orang OKU dan  Warga Emas didahulukan.

Alhamdullillah, selesai sudah mengundi pada jam 10.00 pagi. Ini sahaja yang sempat diambil gambar celup jari sendiri.

Diperkarangan tempat mengundi sekolah Agama Al-Khawarizmi, cawangan Pantai Dalam, orang ramai Masih lagi beratur panjang.

Masing-masing sedang menunggu giliran untuk mengundi.

Sempat amik gambar ni saja tadi. 😆 calon untuk Parlimen Dun P121 Lembah Pantai dari Pakatan Harapan.

Jam 5 petang pintu pagar tutup tapi orang ramai dah mula berkumpul diperkarangan sekolah. Tak sabar nak tahu keputusan mengundi. Apapun Kita tunggu keputusan nanti di malam hari.

Apa pun SAYA TETAP PILIH SIHAT DENGAN VIVIX SHAKLEE. 😆😆

Al-maklumlah Promosi VIVIX Shaklee umum semalam bikin sama teruja dengan PRU 14 ni.

HANYA 3 HARI JIMAT RM356! .
☘PROMOSI 5% OFF BELI TWIN PACK VIVIX SEMPENA☘
. 🌟 PARENT DAY 🌟

Dengan Belian 2 Botol VIVIX anda layak ⤵
.
✔ Dapat Harga Ahli Diskaun RM200.
✔ Diskaun lagi 5% Promosi 3 hari sahaja! 11-13 MAY 2018!.
✔ Automatik PERCUMA yuran KEAHLIAN shaklee JIMAT RM69
✔ Tengah bulan depan BONUS RM36
✔ PERCUMA Postage jimat rm10.60
.
UNTUNG PENJIMATAN RM356!! 🤩🤩
.
RAMAI TERTUNGGU PROMOSI VIVIX 🤩
THE BEST SUPPLEMENT. KECANTIKAN DAN KESIHATAN ‘ALL IN ONE’. .
Nak Dapat Harga Special VIVIX klik sini ⤵

www.wasap.my/60163922646/promosiVivix

Untuk sebarang pertanyaan  dan order boleh klik link

WHATSAPP : www.wasap.my/60163922646/PromosiVivix

HP/ CALL : 016-3922646
.
POS PERCUMA : Seluruh Malaysia by PosLaju

Alhamdullillah, PRU 14 Pada 9 May 2018 semalam sudah berakhir. Kini Malaysia Baru diterajui Perdana Menteri baru. Semoga memberi sinar harapan baru kepada rakyat Malaysia 🇲🇾.