Vitamin Yang Dicadangkan Untuk Ibu Bersalin

Selamat Malam Sahabat semua. Malam ni nak tambah entry baru. Kak tie nak kongsi untuk bakal-bakal ibu yang akan melahirkan anak nanti. Tentu Ibu-ibu rungsing nak makan apa untuk keperluan si ibu selepas bersalin nanti. Ada Yang bagi cadangan suruh mengambil Jamu herba dan ada yang mencadangkan ambil Jamu moden iaitu supplemen.

Macam Kak tie ini memilih kedua-duanya, agar seimbang.  Jamu herba ni akak memilih dari segi mandian Herba Wangi, minuman air akar kayu, dan pilis.

Nak tahu apa Jamu moden yang Kak tie ambil selepas bersalin. Jamu moden tu adalah supplemen Shaklee. Set Bersalin atau dikenali sebagai Set Berpantang. Set Bersalin ini sangat bagus bagi kak Tie, sebabnya akak rasa lebih cergas di dalam waktu berpantang selepas 2 minggu bersalin. Kali ini memang pantang seorang diri, sebab tidak mahu menyusahkan mak sendiri. Alhamdullillah, anak tak banyak ragam, tidur tanpa ada gangguan tengah malam. Memudahkan pergerakan kerja dalam rumah. Luka pun cepat baik. Al-maklum aje le… kak Tie dah empat kali bersalin. Jadi dah tahu apa yang perlu di ambil masa pantang. Hehehe…

 

Sebelum tu, Kak tie nak terangkan fungsi dan manfaat Set Bersalin atau Berpantang ini.  Set Bersalin ini mempunyai tujuh supplemen antaranya:

1) Vitalea

🍀 Multivitaminyang mempunyai 28 jenis mineral yang sangat diperlukan oleh badan.

🍀Semasa bersalin, ibu banyak kehilangan darah. Dengan mengambil vitalea iron formula ini bantu hasilkan hemoglobin untuk pembentukan sel darah merah ibu.

🍀Semasa tempoh berpantang, ibu perlu pantang banyak makanan. Jadi untuk cukupkan kekurangan nutrisi dan gizi tersebut, kandungan mineral dan vitamin dalam vitalea boleh membantu ibu.

🍀Kekurangan zat besi boleh menyebabkan ibu letih sekaligus stress.

🍀Dalam pantang tak boleh stress. Stress mengganggu penghasilan susu ibu.

🍀Membantu penyembuhan luka dalaman kerana mengandungi zinc.

 

2) B Complex

🍀Fungsi b-complex ialah menstabilkan emosi untuk ibu berpantang.

🍀Stress keterlaluan ditakuti ibu ‘gila meroyan’ Penenang saraf

🍀Menukarkan makanan kepada tenaga.

🍀Membantu juga dalam penghasilan sel darah merah.

🍀Memelihara kulit dari dalam.

🍀Vitamin B juga penting untuk kecantikan kulit.

 

3) Vitamin C

🍀Vitamin penting untuk penyembuhan luka jahitan.

🍀Membantu meningkatkan sistem pertahanan bayi dan ibu. Alhamdulillah semasa tempoh berpantang saya bebas demam. Demam abnormal bagi ibu berpantang tau.

🍀Membentuk kolagen dan penting untuk kecantikan kulit.

🍀Untuk kulit cantik ambil vitamin C tau.

 

4) Energizing Soy Protein ( ESP )

🍀Membantu memberikan tenaga yang lama.

🍀Membantu kawal kolestrol ibu dan bantu tubuh ibu kembali fit seperti sebelum mengandung.

🍀Kepentingan protein untuk ibu berpantang ialah memberikan tenaga selain itu memulihkan tisu yang rosak semasa melahirkan anak. Dalam pantang keperluan protein kita agak terhad. Dan protein boleh bertahan dalam suhu 36°c, jika tidak ia akan merosakkan kandungan asid amino semulajadi yang terdapat dalam protein.

🍀Protein dan Asid amino diperlukan untuk penghasilan kulit yang cantik, rambut yang sihat, kuku yang elok serta penghasilan susu yang cukup untuk anak.

🍀ESP dihasilkan dari kacang soya non GMO (tidak diubah genetik). Dibasuh menggunakan air dan suhu sederhana untuk mengekalkan enzim dalam ESP

🍀Ramai yang beri feedback selepas minum ESP susu lebih pekat.

 

5) Ostematrix

🍀Dalam tempoh pantang, ibu kerap mengalami sembelit.

🍀Ostematrix membantu melembutkan najis dan melancarkan pergerakan usus kerana mempunyai mangesium di dalamnya.

🍀Menguatkan tulang ibu dan bayi Menggantikan kalsium yang hilang semasa mengandung dan bersalin 40% kalsium diperlukan untuk penghasilan susu

🍀Membantu baiki kebas-kebas dan lenguh.

 

6) Omega Guard

🍀Membantu kurangkan kemurungan ibu berpantang

🍀Mengurangkan sakit kepalaMengawal tekanan darah

🍀Mengurangkan masalah lupa selepas bersalin. Yang ini perkara yang normal berlaku

🍀Membantu dalam perkembangan sensori motor anak.

 

7) Alfalfa Complex

🍀Alfalfa ialah raja segala tumbuhan, mempunyai akar sepanjang 6meter yang menyerap banyak nutrien.

🍀Pengambilannya dapat melegakan sakit sendi, sakit belakang terutama semasa menyusu.

🍀Membantu sebagai ‘milkbooster’ kerana mengandungi agen galactagogoe.

🍀Kaya dengan vitamin K dan boleh diambil enam minggu sebelum bersalin untuk kurangkan risiko buasir semasa bersalin. Terkeluar akbiat meneran dengan kuat.

🍀Bertindak sebagai ‘kacip fatimah’, merapatkan bahagian intim wanita

🍀Membantu kurangkan keputihan.

🍀Pemulihan urat selepas bersalin.

 

TESTIMONI SET BERSALIN / BERPANTANG

Testimoni 1

Testimoni 2

Testimoni 3

Testimoni 4

Kepada bakal-bakal ibu yang mahu mencuba Set Bersalin atau berpantang ni bolehlah dapat konsultasi dan cara pengambilan yang betul dengan Kak Tie.

Untuk sebarang pertanyaan  dan order boleh klik link

.WHATSAPP : www.wasap.my/60163922646/SetBerpantangShaklee

HP/ CALL : 016-3922646
.
POS PERCUMA : Seluruh Malaysia by PosLaju

 

Tip Kekal Langsing Selepas Bersalin

Tip Kekal Langsing Selepas Bersalin

Bagaimana nak kekal langsing selepas bersalin??? Lagi-lagi si ibu yang baru lepas bersalin, betul tak. Lagi bertambah risau jika tidak menjaga pemakanan dengan betul.  Dekat dalam blog ini kak tie cerita sedikit tip-tip bagi mengekalkan langsing seperti di awal perkahwinan dulu. Nak suami kita sayang dengan kita jom kita ikut tip ini. Kita bukan nak slim  macam retis tau..tapi kita nak slim untuk menjaga kesihatan di dalam dan diluaran, buat suami makin sayang dengan kita.

Tip Pertama :

~Bertungku
 
Selepas bersalin perut lebih mudah membuncit dan mengeleber kerana lapisan perut yang ditinggalkan oleh bekas kandungan. Bertungku atau bertuam dengan menggunakan batu khas boleh membantu untuk mengembalikan perut kepada keadaan normal. Tujuannya, adalah untuk mengeluarkan saki baki darah kotor, mengecutkan dan memulihkan rahim serta urat saraf disekeliling peranakan dan juga bahagian-bahagian lain.
 

Tip Kedua :

~Berbengkung
 
Bengkung digunakan untuk mencegah peranakan ‘jatuh’, mengecutkan semula peranakan serta memulihkan kulit perut. Sebelum berbengkung, perut elok disapukan dengan bahan campuran yang ditumbuk seperti lada hitam, raga tapai dan air asam jawa. Selain itu, kaedah moden pemakaian ‘girdle’ juga boleh digunakan. Pastikan ‘girdle’ tersebut mampu memberi tindak balas yang positif untuk mengembalikan tubuh badan kepada bentuk asal.
 

Tip Ketiga :

~Berurut
 
Urut bertujuan memulihkan kesegaran badan, melancarkan peredaran darah, membuang angin, membuang angin, membetulkan urat, memperkemaskan bahagian perut dan mempercepatkan pengeluaran darah nifas serta kekotoran.

Tip Keempat :

~Senaman
Senaman ringan boleh dilakukan untuk mengembalikan otot-otot yang telah kendur. Tiga hari atau seminggu selepas bersalin adalah proses awal senaman ringan. Berjalan kaki adalah senaman awal yang terbaik. Selain itu, anda juga boleh bersenam dengan bayi atau bersenam ketika mandi.

Tip Kelima :

~Penyusuan
 
Penyusuan susu ibu secara ekslusif sebenarnya membantu mengurangkan berat badan yang diperolehi sepanjang tempoh kehamilan, sekurang-kurangnya dalam tempoh 12 bulan selepas waktu kelahiran. Untuk proses penyusuan, berhati-hati memilih makanan dan jangan mengambil diet yang ekstrem.Perlu diingatkan bahawa penyusuan badan tidak menghalang anda untuk mengamalkan diet, tetapi pastikan kalori anda tidak terbuang melebihi 1800 sehari.

Tip Keenam :

~Pemakanan suplemen
 
Tidak ketinggalan juga dengan amalan memakan supplemen membantu menguruskan badan dengan cepat. Minum ESP, makan Lecithin dengan Omega Guard secara konsisten membantu memecahkan lemak dan membawa lemak keluar dari badan. Makan Alfalfa Complex juga membantu memperbanyakkan susu badan dan sebagai serat supaya penghadaman lancar. Konsisten dengan 3 serangkai vitamin C, Vitamin B Complex dan Vitalea untuk kesihatan optimum dan memberi tenaga dan mood yang baik sepanjang tempoh berpantang dan menyusukan baby yang lama. Tak stress dan berfikiran positif sepanjang masa memberi kesan kepada tubuh badan, lebih cantik dan slim gitu.
 
Nak tahu apa supplemen yang kak Tie ambil untuk kekal langsing selepas bersalin ini lah Set Berpantang, Menyusu Ibu Kurus.
 
Set Berpantang + Menyusu Ibu Kurus
 
Set ini selepas bersalin pun boleh di amalkan oleh ibu, untuk kawal berat badan dan penyusuan bayi.
 
Jom, mari Kita kenali apa fungsinya Set Berpantang dan Menyusu Ibu Kurus ini
 

SET BERPANTANG DAN MENYUSU IBU KURUS👍🏻

1) ESP
.
⏩Untuk cepatkan luka bercantum
⏩Untuk banyakkan susu badan
⏩Untuk berikan lebih tenaga, kawal selera makan dalam masa yang sama susu banyak
⏩Untuk cantikkan kulit (baby pun inshaaAllah gebu nnt sebab dpt khasiat drp susu badan)

2) VITALEA
.
⏩Untuk tambah darah, elakkan rasa pitam dan penat
⏩Untuk atasi migrain
⏩Untuk kecantikan keseluruhan kerana ia bertindak sebagai multivitamin.

3) VITAMIN C
.
⏩Untuk kuatkan imunisasi
⏩Untuk baik pulih luka
⏩Untuk cerahkan kulit secara keseluruhan.

4) B COMPLEX
.
⏩Untuk lancarkan perjalanan darah
⏩Untuk atasi stress dan meroyan

Juga, boleh add on ini untuk ibu yang menyusukan bayi secara eksklusif :-
.
5) ALFALFA
.
⏩Untuk milk booster
⏩Untuk buang angin dan lawas
⏩Untuk ketatkan miss V serta tegangkan payu dara.

6) OSTEMATRIX
.
⏩Untuk kuatkan tulang
⏩Untuk atasi sembelit / buasir
⏩Untuk elakkan sakit2 seluruh badan especially pinggang, belakang n tapak kaki.

7) OMEGA GUARD
.
⏩Untuk kurus, bakar lemak at the same time epa & dha baik untuk perkembangan baby

8) LECITHIN
.
⏩Untuk atasi masalah bengkak susu
⏩Untuk memecahkan lemak dalam makanan
.
.
*Untuk czer*

Boleh tambah Vivix! – Untuk sembuhkan luka dan rahim dengan cepat
– Kurangkan rasa ngilu serta menguatkan rahim
– Bahagian tempat di bedah cepat baik dan parut senang pudar
– All in one vitamin dan awet muda kalau amalkan Vivix Shaklee

Harga satu set SET BERPANTANG DAN MENYUSU IBU KURUS RM600.00. Jangan risau, anda boleh beli ikut bajet yang diperlukan oleh anda.

 “Sihat Itu Satu Nikmat”

Dapatkan KONSULTASI dan JADUAL PEMAKANAN dengan betul dari Pengedar Sah Shaklee Anda. Untuk sebarang pertanyaan  dan order boleh klik link👇👇

.🦋WHATSAPP : www.wasap.my/60163922646/SetJerawatShaklee

🦋HP/ CALL : 016-3922646
.
🦋POS PERCUMA : Seluruh Malaysia by PosLaju