Dapatkan Cara Buat Foto Guna Canva

DAPATKAN CARA BUAT FOTO GUNA CANVA

Jadi hari ini Kak Tie nak share salah satu aplications mudah nak buat poster cantik iaitu ‘CANVA’.

Rules penting ada 3

1. Image mesti HD
2. Warna tidak berat
3. Size betul

Salah Satu Contoh Design Canva untuk buat kad Ucapan

Ini guna melalui application handphone, boleh download juga. Tapi kecil sebab tak dapat tengok dengan lebih detail.

Dalam design kad Ucapan ni Kita boleh edit size tulisan, font tulisan yang Cantik, boleh tukar warna background di belakangnya.

Size tu memainkan peranan sebab kalau salah size nak post, maka gambar akan jadi tidak cantik arrangement dan balancing dia.

 

Ini saya screen shoot untuk lebih detail boleh tengok nak ubah kad Ucapan ni. Banyak design boleh dapat dalam canva ni

Canva.com ini boleh diakses guna laptop (masuk website dia) dan juga boleh install apps Canva di telefon memasing (android based tidak pasti dah stabil ke belum apps dia, keep ok checkin)

Ia memerlukan FB untuk login atau signup guna email.

Ada image berbayar dan free.

Seperti biasa kalau berbayar lebih cantik dan banyak featureslah berbanding free antaranya boleh save png or transparents

Jadi yang Kak tie ajar ni free version dlu untuk beginner

Untuk mereka yang dah login canva atau install Apps canva.

 

Ini antara design canva yang Kak tie telah buat untuk blog Kak tie. Simple dan tak serabut untuk pandangan masing-masing.

Semoga tip yang Kak tie sampaikan ini dapat membantu uolls yang baru nak design blog masing-masing. Nampak lagi Cantik bila orang nak singgah blog Kita nanti.