HFMD – Penyakit Kaki Tangan Dan Mulut

*HFMD atau PENYAKIT KAKI TANGAN DAN MULUT*

Tanda-tanda awal terkena jangkitan HFMD ialah:

• Demam selama 2-3 hari.
• Sakit tekak, hidung berair.
• Ruam seperti bintik-bintik merah dan sesetengahnya lepuh (rashes) di tapak tangan dan kaki.
• Ulser mulut.
• Tiada selera makan.
• Muntah-muntah dan cirit-birit (Dhiarrea).

PUNCA HFMD

Penyakit HFMD adalah disebabkan oleh virus yang dikenali sebagai enterovirus meliputi Coxsackie Virus A16 (Cox A16) dan Enterovirus 71 (EV 71). Penularan penyakit/virus HFMD adalah melalui sentuhan langsung dengan cecair hidung, air liur, lepuh (blister) dan najis kanak-kanak yang dijangkiti serta sentuhan pada permukaan dan alatan permainan yang tercemar dengan virus HFMD.

Mereka yang dijangkiti akan menunjukkan satu atau lebih tanda seperti demam, luka (ulcer) di mulut, ruam atau lepuh di tapak tangan dan kaki. HFMD selalunya menyebabkan jangkitan ringan dan sembuh dengan sendiri. Namun begitu, segelintir jangkitan HFMD yang disebabkan oleh jangkitan EV71 boleh menyebabkan komplikasi seperti radang otak dan jantung.

*SEKIRANYA TERDAPAT TANDA-TANDA HFMD*

1) Mendapatkan rawatan dan nasihat doktor dengan segera.

2) Memaklumkan pihak Tadika/Taska dengan segera sebaik sahaja disahkan oleh doktor dijangkiti HFMD.

3) Mengkuarantin anak-anak di rumah seperti yang diarahkan oleh doktor sehingga pulih.

4) Mendapatkan surat pengesahan doktor/hospital bahawa anak-anak telah *bebas* HFMD sebelum menghantar mereka semula ke Tadika/Taska.

‘Mencegah lebih baik dari mengubati’

*RAWAT DAN CEGAH SECARA SEMULAJADI*

Shaklee ada produk supplemen yang dapat membantu dalam merawat dan mencegah secara semulajadi antaranya tiga supplemen ini :

🦋 Herbal blend untuk sapu pada bahagian yang gatal-gatal.
🦋 Meal Shake untuk kuatkan antibodi dan bantu selera makan anak-anak.
🦋 Performance Drink untuk mengawal kekurangan air dalam badan anak-anak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dapatkan keterangan lanjut
http://www.wasap.my/60163922646/cegahHFMD

Bertenaga Bila Dapat Tengok Piala Dunia Rusia 2018

 

Bercerita tentang FIFA World Cup Rusia 2018 ni, ramailah yang akan bersengkang mata menyaksikan perlawanan bola secara langsung bersiaran di Chanel televisyen RTM1, 2 dan Astro Sukan. Bukan senang nak tengok World Cup ni….hanya peminat tegar yang sanggup tengok di waktu malam Malaysia.

Sambil tengok bola ni kita perlukan tenaga dan hilangkan rasa mengantuk di pertengahan malam.

Kak tie nak cadangkan 2 supplemen terbaik dari Shaklee.

SUPLEMEN YANG BANTU HILANGKAN MENGANTUK DAN CERGAS BERTENAGA

1. Cinch Tea Mix – Hilangkan Mengantuk

Apakah Cinch Tea Mix ini?

🌿Minuman teh yang memberi tenaga semulajadi

🌿Mengurangkan rasa mengantuk

🌿Membakar kalori dan lemak berlebihan

🌿Meningkatkan metabolisma

Cara untuk mendapat rasa yang lebih sedap, anda ambil 1 sachet Cinch Tea dan campurkan dengan 3 sudu besar Performance. Rasanya seperti Air Lemon Tea yang sangat sedap dan memberi tenaga. Boleh di minum waktu siang dan juga malam.

Paling best sangat tentang Cinch Tea Mix ni, bila anda minum, mata akan menjadi segar bugar dan lebih bertenaga. Badan mula rasa berpeluh-peluh, walaupun tengah duduk sahaja. Cuba tau jangan tak cuba😊.

2.  COQ-Trol Plus – CERGAS BERTENAGA DI PAGI HARI

Apakah CoQ-Trol Plus ini? 

CoQ-Trol Plus membantu anda kekal aktif dan bertenaga dengan Coenzyme Q10, antioksidan yang menyokong sel untuk menghasilkan tenaga. 

Keistimewaan CoQ-Trol Plus Shaklee
CoQ-Trol Plus membekalkan sebatian semulajadi dan proprietari dengan 100mg Coenzyme Q10. Tambahan 2 mg Resveratrol dan 5 mg Tokoferol.

Coq-Trol Plus juga dilengkapi dengan sistem penghantaran minyak zaitun untuk penyerapan optimum di dalam tubuh. Bebas Gluten.

Manfaat CoQ-Trol Plus Shaklee :

💡Membantu kekalkan tenaga.

💡Menyokong gaya hidup yang aktif dan cergas.

💡 Membaiki peredaran darah yang sihat.

💡 Mengekalkan kolesterol yang sihat.

💡 Menguatkan otot jantung.

💡 Mengurangkan risiko penyakit jantung.

💡 Meingkatkan kesuburan – peningkatan pergerakan dan kuantiti sperma, memperbaiki kualiti ovum dan peluang tinggi untuk persenyawaan.

💡 Bertindak sebagai pelindung UV kepada kulit.

💡 Memberi tenaga untuk penghasilan dan pembaikan sel kulit.

💡 Kulit lebih anjal dan sihat.

💡 Kulit kurang berkedut.

💡 Meingkatkan daya ingatan & pembelajaran.

💡 Lebih fokus dan peka.

💡 Mengurangkan risiko penyakit berkaitan dengan penuaan, iaitu Alzheimer dan Parkinson.

Banyaknya manfaat CoQtrol. Best best pulak tu. Tak sabar nak telan malam ni 🤩.

Jom dapatkan segera untuk tingkatkan tenaga anda dengan 2 supplemen ini. Sempena Fifa World Cup Rusia 2018. Hubungi Kak tie, ready stock dengan harga istimewa.😊

 

WHATSAPP Untuk order klik link👇

www.wasap.my/60163922646/KakTie

Instagram : nutrisifamilyssupplement

COD : Shaklee Universiti Malaya, Bangsar, Pantai Dalam & Petaling Jaya

POS PERCUMA : Seluruh Malaysia by PosLaju

 

 

Tip Berhenti Merokok Dengan Selamat

Hari ini kak Tie nak bercerita tentang bagaimana hendak berhenti MEROKOK dengan SELAMAT. Kebanyakan rakyat Malaysia tidak menghiraukan betapa bahayanya merokok kepada tubuh mereka. Perlu anda ketahui, terdapat 4000 jenis bahan beracun dalam sebatang rokok yang dihisap. Bahan-bahan beracun ini akan mengancam kesihatan setiap perokok dan boleh mengakibatkan penyakit yang boleh membawa maut. Awas! Tanpa disedari, setiap kali anda menghisap sebatang rokok, 4000 jenis bahan beracun ini akan mengisi paru-paru anda.

Antara bahan-bahan beracun yang disedut termasuklah 3 jenis bahan kimia merbahaya yang utama iaitu:

1) Nikotin

Sejenis dadah yang sangat merbahaya kepada jantung dan sistem saraf. la boleh menyebabkan bertambahnya denyutan jantung, mengecutkan saluran-saluran darah dan menaikkan tekanan darah.

2) Karbon Monoksida

Sejenis gas merbahaya, jika disedut dengan banyak boleh mengurangkan keupayaan darah untuk membawa oksigen ke tisu-tisu dan menyebabkan sukar bernafas dan cepat letih.

3) Tar                  

Sejenis bahan peransang yang boleh mengakibatkan kanser. Perokok akan menghidapi risiko barah paru-paru, perut dan mulut daripada orang yang tidak merokok . Selain daripada bahan-bahan di atas ia juga mengandungi  bahan beracun yang sepertimana yang ditunjukkan dalam rajah di bawah.

Bahan Racun terkandung dalam Rokok

Merokok Punca Pelbagai Penyakit

Pihak Berkuasa Perubatan melalui kajian saintitik telah mengenalpasti bahawa merokok adalah penyebab atau merupakan faktor utama kepada kira-kira 25 jenis penyakit, antaranya:

  • Kanser

          Merokok merangsang dan boleh mengakibatkan kanser pada paru-paru, tekak, mulut pankreas, pundi kencing, buah pinggang, rahim dan esofagus.

  • Kerencatan pertumbuhan anak di dalam rahim
  • Penyakit jantung
  • Bronkitis kronik (paru-paru kembang)
  • Angin ahmar
  • Jantung (saluran darah tersumbat)
  • Buta
  • Penyakit asma bertambah teruk

Ketahuilah merokok mengakibatkan 25% dari jumlah penyakit jantung koronori, 75% dari jumlah penyakit (saluran pernafasan kronik, dan 90% dari seluruh kes kanser/barah paru-paru, serta kebanyakan kes kanser mulut dan tekak, esofagus, perut, pundi-pundi kencing, pankreas dan ginjal.

Kesan paru-paru rosak akibat merokok. Anda pilihan yang mana???

12 Cara Berhenti Merokok Secara Semulajadi dengan Selamat Dan Berkesan

1. Cari sebab kukuh kenapa mesti berhenti! – Untuk rasa bersemangat dan bermotivasi, cuba cari sebab yang kuat kenapa anda mesti berhenti hisap rokok. Boleh jadi sebab isteri sedang mengandung dan nak pastikan anak dalam kandungan berkembang dengan baik. Atau sebab nak kelihatan lebih muda dan bebas penyakit kronik. Atau sebab nak jimat duit. Yee rokok ni membazir!

2. Be prepared – Buat persediaan sebelum mula berhenti merokok sebab biasanya perokok akan mengalami nicotine withrawal symptom dan ketagihan yang teruk. Kalau tak kuat semangat mesti awal-awal dah mengalah. Sebelum mula boleh cuba dapatkan kaunseling, hypnosis, aplikasi, hadiri kelas quit-smoking dan sebagainya.

3. Dapatkan Sokongan Individu Terdekat – Beritahu keluarga, rakan-rakan dan juga sesiapa yang rapat dengan anda tentang niat anda nak berhenti merokok. Diorang boleh bantu bagi sokongan moral dan ingatkan anda untuk kekal nekad bila semangat tengah down. Boleh juga sertain kumpulan sokongan atau berjumpa dengan kaunselor. Anda boleh dapat kenalpasti dan berpegang kepada strategi berhenti merokok yang dikongsikan dalam sesi kanseling.

4. Take A Break! – Ada orang merokok sebab nicotine memberikan rasa tenang. Tapi sebenarnya ada banyak cara lain nak melapangkan fikiran seperti bersenam, mendengar muzik kegemaran, berjumpa dengan kawan-kawan, pergi bercuti, pergi berurut ataupun melakukan hobi yang anda suka. Cuba elakkan situasi yang tegang diminggu-minggu pertama anda mula berhenti merokok.

5. Jauhi Alkohol Dan Pencetus Rasa Ketagih Yang Lain – Elakkan ataupun kurangkan minum alkohol ketika baru mula berhenti merokok. Kalau biasa merokok lepas minum kopi, cuba beralih kepada teh. Kalau biasa merokok lepas makan, cuba buat suatu perkara yang lain seperti gosok gigi, kunyah gula-gula getah, pergi berjalan-jalan, message kawan-kawan atau lain-lain.

6. Bersihkan Rumah – Buang ataupun simpan semua tempat habuk rokok, mancis dan lighters. Basuh semua pakaian, karpet, tuala, sarung tilam dan bantal dan lain-lain material yang ada bau asap rokok. Guna pewangi udara untuk hilangkan bau rokok yang sangat familiar. Kalau biasa merokok dalam kereta, well bersihkan kereta juga! Hilangkan perkara-perkara yang boleh ingatkan anda terhadap rokok.

7. Cuba Dan Cuba Lagi! – Selalunya bila nak buat sesuatu perkara, kebanyakan orang akan cuba-cuba dulu sebelum betul-betul dapat capai targer. So setiap kali tengah cuba berhenti merokok dan tiba-tiba rasa macam nak merokok balik, ingatkan diri sendiri target dan kenapa nak berhenti at the first place. Tingkatkan komitmen untuk berhenti merokok. Sebaiknya letakkan tarikh supaya target tercapai.

8. Bersenam! – Menjalani hidup aktif dapat mengurangkan ketagihan terhadap nikotin dan nicotine withdrawal symptoms. Bila terasa nak merokok, cepat-cepat pergi berriadah. Jogging ke, kayuh basikal ke, berkebun ataupun apa-apa je lah. Kalori yang terbakar boleh membantu mengelakkan kenaikan berat badan akibat berhenti merokok.

9. Makan Buah Dan Sayur! – Kalau boleh elakkan berdiet masa nak berhenti merokok. Sebab ini boleh membuatkan usaha berhenti tu lebih mencabar. Banyakkan makan buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin dan protein terutamanya bila rasa ketagih. Mengunyah makanan yang berkhasiat boleh bantu kawal berat badan dan menyihatkan badan.

10. Tetapkan Reward Untuk Diri Sendiri – Untuk rasa lebih termotivasi, sediakan hadiah ataupun ganjaran untuk diri sendiri. Yang paling best ialah jumlah duit yang selalunya anda guna untuk beli rokok, boleh simpan dalam tabung. Mesti seronok bila tengok duit tu makin banyak. At the end of the day nanti boleh beli hadiah untuk diri sendiri.

11. Ingat, Berhenti Merokok Memanjangkan Hayat –Tidak merokok memberikan banyak manfaat kesihatan. Selepas 20 minit, degupan jantung kembali kepada normal, selepas 1 hari paras karbon monoksida dalam darah kembali ke paras asal, selepas 2 atau 3 minggu mengurangkan risiko diserang sakit jantung dan dalam tempoh jangka panjang, mengurangkan risiko diserang kanser paru-paru dan pelbagai kanser lain.

12. Pengambilan Antioksidan Kuat! – Merokok menghasilkan radikal bebas yang merosakkan sel dalam tubuh. Walau bagaimanapun, antioksidan yang sangat kuat boleh melindungi sel dan tisu tubuh dengan cara mencari dan menyerang radikal bebas sebelum kerosakan sel berlaku. Namun begitu, pemakanan yang kita ambil seharian mungkin tak mengandungi kandungan antioksidan yang cukup yang diperlukan badan.

Vivix Antioksidan Hebat Daripada Bahan Botani Bantu Berhenti Merokok Cara Semulajadi!

Bagaimana vivix shaklee boleh membantu perokok tegar berhenti merokok ?

1. Vivix Menghilangkan Ketagihan Nikotin

◆ Nikotin adalah antara bahan utama dalam rokok. Apabila perokok menghisap rokok, nikotin yang disedut tadi akan meresap ke dalam tubuh, termasuklah salur darah, sehinggalah ke dalam sel tubuh. Nikotin ini lah akan menyebabkan ketagihan merokok. Vivix akan mendetokskan nikotin tadi dari dalam darah, organ, otak dan sebagainya. Apabila nikotin sudah tiada, maka rasa ketagihan merokok tu akan hilang.
.
2. Menghilangkan Kesedapan Rasa Rokok.

◆ Orang yang merokok akan ada rasa satu feeling apabila dia hisap rokok. Sebab tu, apabila mereka mula berhenti merokok mereka merasa lain macam. Tapi dengan vivix, tiada lagi rasa kesedapan rasa rokok tu.
.
3. Kurangkan simptom Withdraw Bila Berhenti Merokok.

◆ Seperti yang kita tahu, apabila seseorang nak berhenti merokok secara mengejut akan menyebabkan mereka mengalami masalah kesihatan lain. Ini adalah kerana badan mereka terkejut dengan kedaaan yang tidak biasa (tidak merokok)Tapi dengan pengambilan VIVIX dan DTX Complex membantu badan untuk mendetoks kan segala benda berbahaya akibat merokok yang ada dalam organ badan kita terutamanya hati. DTX Complex memang di khaskan untuk hati yang rosak !Ini adalah kerana kandungan Vivix Shaklee itu sendiri yang bersifat antioksida yang sangat tinggi. Terhasil daripada buah anggur muscadine yang sangat tinggi kandungan revestrolnya.
.
Bagi mereka yang merokok, setiap sedutan daripada rokok itu menghasilkan beribu-ribu radikal bebas masuk dalam tubuh badan. Bayangkan satu batang rokok berapa kali sedutan .

VIVIX Shaklee bertindak untk menggantikan sel-sel yang telah rosak dengan sel-sel baru . Selepas beberapa hari mengambil sesudu teh, perokok akan merasakan seperti pahit bila mahu merokok. Seolah-olah seperti pertama kali mencuba rokok. Penyakit yang dikaitkan dengan merokok adalah penyakit jantung. Dengan vivix, bukan sahaja boleh hilangkan ketagihan merokok namun membantu untuk kurangkan masalah sakit jantung. Tetapi perlu konsisten pengambilannya.

Antara Testimoni Perokok yang Berjaya Berhenti Merokok

Testimoni 1

Testimoni 2

Testimoni 3

Testimoni 4

Testimoni 5

Alhamdulillah ramai yang dah berjaya berhenti merokok hasil berikhtiar dengan Vivix. Rokok sememangnya langsung tak memberi apa-apa faedah terutamanya kepada kesihatan. Duit pun banyak habis. Tapi yang pastinya Vivix boleh bagi badan jadi lebih sihat! Masih belum terlambat nak cuba berikhtiar dengan Vivix. Kalaupun rasa tak sayang dengan diri sendiri, ingat-ingatlah orang-orang yang kita sayang. Ibu, ayah, abang, kakak, adik dan juga orang yang bergantung dengan kita, isteri dan anak-anak terutamanya. Tak sayang diorang juga ke?

Fikir-fikirkan lah 🙂

Untuk sebarang pertanyaan  dan order boleh klik link

WHATSAPP : www.wasap.my/60163922646/SetCergasRamadhan

HP/ CALL : 016-3922646
.
POS PERCUMA : Seluruh Malaysia by PosLaju


 

Alfalfa Bapa Segala Makanan

Alfalfa Bapa Segala Makanan

Alfalfa (Medicago Sativa) membawa maksud ‘Bapa Segala Makanan’. Gelaran ini diberi oleh kaum Arab di Persia sejak beberapa abad dahulu. Tumbuhan alfalfa mempunyai struktur akar yang unik di mana struktur akar yang panjang dan tumbuh mendalam mencapai 30 hingga 40 kaki ke bawah tanah. Oleh yang demikian, alfalfa berkeupayaan menyerap pelbagai garam galian , vitamin-vitamin dan lapan jenis asid amino perlu, satu-satu kelebihan yang tidak boleh ditanding oleh tumbuhan darat yang lain. Tumbuhan alfalfa amat kaya dengan metionin (salah satu jenis asid amino perlu yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia), vitamin A, C, D, sedikit vitamin K dan enzim. Ia merupakan salah satu sumber semulajadi utama vitamin K. vitamin ini diperlukan oleh hati untuk menghasilkan protrombin, satu bahan penting untuk pembekuan darah.
Istilah ‘klorofil’ berasal dari bahasa Greek yang bermakna ‘daun hijau’. Klorofil terkandung di dalam kloroplas iaitu organel seni berbentuk cakera berada di dalam sel-sel tumbuhan. Daun-daun dan batang-batang tumbuhan biasanya berwarna hijau kerana mengandungi klorofil. Klorofil merupakan salah satu agen rawatan semulajadi yang paling kuat dan diketahui oleh manusia. Kadang-kala ia digelar sebagai ‘darah hijau’ kerana komposisi molekulnya sama dengan sel darah merah manusia.

FAEDAH-FAEDAH ALFALFA

  • Kaya dengan klorofil.
  • Sekurang-kurangnya 4 kali ganda tinggi daripada sayuran-sayuran biasa.
  • Lebih kurang 1000g (1kg) daun-daun muda alfalfa hijau yang dipotong segar diperlukan untuk mengekstrak 2.5g klorofil bermutu tinggi.
  • Kandungan protein alfalfa ialah 18.9% berbanding dengan 16.5% dalam daging lembu,13.1% dalam telur dan 3.3% dalam susu.
  • Kandungan kalsium alfalfa pula ialah 14 kali ganda lebih daripada germa gandum dan 144 kali lebih daripada hati.
  • Dikenali sebagai tumbuhan beralkali di dunia dan kealkaliannya membantu meneutralkan asid toksik dalam sistem badan kita.

Kalau korang nak tahu Alfalfa boleh didapati dalam bentuk tablet tau yang dinamakan Alfalfa Comlpex dari Shaklee. Mudah dan senang untuk ditelan, berbanding dengan tumbuhan asal semulajadi seperti di atas..nanti ada yang tak jadi nak makan…hehehe. Dibawah  ini adalah khasiat sebenar Alfalfa Complex. Untuk keterangan lanjut boleh hubungi saya di bawah ni.

Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. Watie Pengedar Shaklee Anda 018.3152646 (Whatsapp for fast reply) Cod Lembah Klang, & Petaling Jaya Penghantaran Seluruh Malaysia, Brunei, Singapura & Indonesia.