Vitamin Yang Dicadangkan Untuk Ibu Bersalin

Selamat Malam Sahabat semua. Malam ni nak tambah entry baru. Kak tie nak kongsi untuk bakal-bakal ibu yang akan melahirkan anak nanti. Tentu Ibu-ibu rungsing nak makan apa untuk keperluan si ibu selepas bersalin nanti. Ada Yang bagi cadangan suruh mengambil Jamu herba dan ada yang mencadangkan ambil Jamu moden iaitu supplemen.

Macam Kak tie ini memilih kedua-duanya, agar seimbang.  Jamu herba ni akak memilih dari segi mandian Herba Wangi, minuman air akar kayu, dan pilis.

Nak tahu apa Jamu moden yang Kak tie ambil selepas bersalin. Jamu moden tu adalah supplemen Shaklee. Set Bersalin atau dikenali sebagai Set Berpantang. Set Bersalin ini sangat bagus bagi kak Tie, sebabnya akak rasa lebih cergas di dalam waktu berpantang selepas 2 minggu bersalin. Kali ini memang pantang seorang diri, sebab tidak mahu menyusahkan mak sendiri. Alhamdullillah, anak tak banyak ragam, tidur tanpa ada gangguan tengah malam. Memudahkan pergerakan kerja dalam rumah. Luka pun cepat baik. Al-maklum aje le… kak Tie dah empat kali bersalin. Jadi dah tahu apa yang perlu di ambil masa pantang. Hehehe…

 

Sebelum tu, Kak tie nak terangkan fungsi dan manfaat Set Bersalin atau Berpantang ini.  Set Bersalin ini mempunyai tujuh supplemen antaranya:

1) Vitalea

🍀 Multivitaminyang mempunyai 28 jenis mineral yang sangat diperlukan oleh badan.

🍀Semasa bersalin, ibu banyak kehilangan darah. Dengan mengambil vitalea iron formula ini bantu hasilkan hemoglobin untuk pembentukan sel darah merah ibu.

🍀Semasa tempoh berpantang, ibu perlu pantang banyak makanan. Jadi untuk cukupkan kekurangan nutrisi dan gizi tersebut, kandungan mineral dan vitamin dalam vitalea boleh membantu ibu.

🍀Kekurangan zat besi boleh menyebabkan ibu letih sekaligus stress.

🍀Dalam pantang tak boleh stress. Stress mengganggu penghasilan susu ibu.

🍀Membantu penyembuhan luka dalaman kerana mengandungi zinc.

 

2) B Complex

🍀Fungsi b-complex ialah menstabilkan emosi untuk ibu berpantang.

🍀Stress keterlaluan ditakuti ibu ‘gila meroyan’ Penenang saraf

🍀Menukarkan makanan kepada tenaga.

🍀Membantu juga dalam penghasilan sel darah merah.

🍀Memelihara kulit dari dalam.

🍀Vitamin B juga penting untuk kecantikan kulit.

 

3) Vitamin C

🍀Vitamin penting untuk penyembuhan luka jahitan.

🍀Membantu meningkatkan sistem pertahanan bayi dan ibu. Alhamdulillah semasa tempoh berpantang saya bebas demam. Demam abnormal bagi ibu berpantang tau.

🍀Membentuk kolagen dan penting untuk kecantikan kulit.

🍀Untuk kulit cantik ambil vitamin C tau.

 

4) Energizing Soy Protein ( ESP )

🍀Membantu memberikan tenaga yang lama.

🍀Membantu kawal kolestrol ibu dan bantu tubuh ibu kembali fit seperti sebelum mengandung.

🍀Kepentingan protein untuk ibu berpantang ialah memberikan tenaga selain itu memulihkan tisu yang rosak semasa melahirkan anak. Dalam pantang keperluan protein kita agak terhad. Dan protein boleh bertahan dalam suhu 36°c, jika tidak ia akan merosakkan kandungan asid amino semulajadi yang terdapat dalam protein.

🍀Protein dan Asid amino diperlukan untuk penghasilan kulit yang cantik, rambut yang sihat, kuku yang elok serta penghasilan susu yang cukup untuk anak.

🍀ESP dihasilkan dari kacang soya non GMO (tidak diubah genetik). Dibasuh menggunakan air dan suhu sederhana untuk mengekalkan enzim dalam ESP

🍀Ramai yang beri feedback selepas minum ESP susu lebih pekat.

 

5) Ostematrix

🍀Dalam tempoh pantang, ibu kerap mengalami sembelit.

🍀Ostematrix membantu melembutkan najis dan melancarkan pergerakan usus kerana mempunyai mangesium di dalamnya.

🍀Menguatkan tulang ibu dan bayi Menggantikan kalsium yang hilang semasa mengandung dan bersalin 40% kalsium diperlukan untuk penghasilan susu

🍀Membantu baiki kebas-kebas dan lenguh.

 

6) Omega Guard

🍀Membantu kurangkan kemurungan ibu berpantang

🍀Mengurangkan sakit kepalaMengawal tekanan darah

🍀Mengurangkan masalah lupa selepas bersalin. Yang ini perkara yang normal berlaku

🍀Membantu dalam perkembangan sensori motor anak.

 

7) Alfalfa Complex

🍀Alfalfa ialah raja segala tumbuhan, mempunyai akar sepanjang 6meter yang menyerap banyak nutrien.

🍀Pengambilannya dapat melegakan sakit sendi, sakit belakang terutama semasa menyusu.

🍀Membantu sebagai ‘milkbooster’ kerana mengandungi agen galactagogoe.

🍀Kaya dengan vitamin K dan boleh diambil enam minggu sebelum bersalin untuk kurangkan risiko buasir semasa bersalin. Terkeluar akbiat meneran dengan kuat.

🍀Bertindak sebagai ‘kacip fatimah’, merapatkan bahagian intim wanita

🍀Membantu kurangkan keputihan.

🍀Pemulihan urat selepas bersalin.

 

TESTIMONI SET BERSALIN / BERPANTANG

Testimoni 1

Testimoni 2

Testimoni 3

Testimoni 4

Kepada bakal-bakal ibu yang mahu mencuba Set Bersalin atau berpantang ni bolehlah dapat konsultasi dan cara pengambilan yang betul dengan Kak Tie.

Untuk sebarang pertanyaan  dan order boleh klik link

.WHATSAPP : www.wasap.my/60163922646/SetBerpantangShaklee

HP/ CALL : 016-3922646
.
POS PERCUMA : Seluruh Malaysia by PosLaju

 

Diabetis (GDM) Ketika Hamil : Kesan Risiko Kepada Ibu dan Bayi

Diabetis (GDM) Ketika Hamil : Kesan Risiko Kepada Ibu dan Bayi

Diabetis yang bermula apabila anda disahkan mengandung dikenali sebagai Gestational Diabetes Melitus (GDM). Ianya terjadi apabila terdapat kerintangan Insulin – sejenis hormon yang dihasilkan oleh badan manusia untuk mengawal atur kawalan paras gula di dalam darah, untuk memenuhi keperluan ketika mengandung. Hasilnya, paras gula di dalam darah meningkat. Pada kebiasaannya, keadaan Gestational Diabetes Melitus terjadi pada pertengahan ataupun pada lewat usia kandungan. Keadaan Gestational Diabetes ini kerap berlaku ketika hamil.

Apakah risiko-risiko bagi saya untuk menghidapi Diabetes ketika hamil?

Anda berisiko tinggi menghidapi Diabetes ketika mengandung, jika anda mempunyai salah satu daripada faktor-faktor yang tertera di bawah:

  • Indeks Jisim Badan (BMI) adalah 30 ataupun lebih
  • Sejarah kelahiran bayi besar, melebihi 4 kg ataupun lebih
  • Sejarah kandungan yang mempunyai Diabetes ketika mengandung
  • Ibu bapa, adik-beradik yang juga mempunyai Diabetes

Bagaimana saya tahu jika saya mempunyai kencing manis dalam kehamilan?

Jika anda mempunyai salah satu faktor seperti yang tertera, anda akan menjalani ujian toleransi glukosa (GTT) ketika mengandung. Ini adalah sejenis ujian mudah yang dijalankan pada awal peringkat kandungan dan akan diulang pada usia kandungan 24 hingga 28 minggu.

Ujian toleransi glukosa GTT memerlukan anda untuk berpuasa semalaman iaitu tidak makan atau minum, kecuali air kosong/ air mineral sahaja.

Pada awal pagi nya, sebelum anda menikmati sarapan, ujian darah akan dijalankan terlebih dahulu. Kemudian anda akan diminta untuk menghabiskan larutan gula yang berperisa Oren atau Cola.

Kemudian, ujian darah akan diulang sekali lagi selepas 2 jam anda menikmati larutan gula ini. Mudah bukan?

Jika anda menghidapi kencing manis pada kandungan sebelumnya, anda akan diminta membuat ujian toleransi glukosa GTT ini pada lebih awal kandungan untuk pengesanan awal Diabetes ketika mengandung, justeru dapat mengawal atur paras gula di dalam darah. Kawal atur gula di dalam darah pada peringkat awal mengandung adalah teramat penting dalam tempoh pembentukan organ-organ penting bayi anda pada ketika ini dan mengurangkan komplikasi Diabetes pada bayi dan juga ibu. Jika keputusan ujian toleransi glukosa GTT normal, ujian ini perlu diulang pada usia kandungan 24 hingga 28 minggu kandungan.

Kesan Risiko GDM kepada Ibu

 1. Hiperglisemia

Kandungan gula yang tinggi dalam darah boleh menyebabkan hiperglisemia. Keadaan ini boleh menyebabkan komplikasi kepada organ dalaman si ibu.

2. Hipoglisemia

Keadaan dimana kurang gula dalam darah hingga menyebabkan badan tidak bertenaga langsung dan boleh menyebabkan ibu hamil tidak sedarkan diri.

3. Keputihan

Menghadapi masalah keputihan dan risiko terkena jangkitan kuman di faraj.

4. Risiko keguguran

Bagi ibu yang mengahadapi GDM, pemantauan rapi sgt diperlukan kerana risiko keguguran adalah tinggi berbanding ibu2 yang tidak ada GDM. 

5. Polihydraminos

Polihydraminos adalah masalah air ketuban berlebihan.  

6. Preeklampsia

Preeklampsia atau hypertensi yang teruk semasa kehamilan juga adalah antara kesan buruk kepada ibu yang menghidapi GDM.

7. Retinopati

Retinopati ialah masalah kerosakan pada saraf mata. Masalah boleh menyebabkan si ibu rabun atau buta jika tidak dirawat segera.

8. Kegagalan buah pinggang.

Antara komplikasi utama bagi pesakit diabetes ialah kerosakan buah pinggang. bagi ibu yang menghidapi GDM juga berhadapan dengan risiko yang sama. 

9. Kelahiran melalui pembedahan

Harapan untuk bersalin secara normal adalah sgt tipis untuk penghidap GDM, kandungan adalah sgt berisiko dan kelahiran hanya melalui cesarean atau pembedahan.
 

Kesan Risiko GDM kepada Bayi

 1. Makrosomia

Makrosomia ialah kelahiran bayi dengan berat badan berlebihan.Kelahiran melalui pembedahan juga terpaksa dilakukan disebabkan makrosomia.

2. Intra uterine death

Kematian didalam kandungan.

3. Hipoglisemia

Bayi mengalami hipoglisemia atau kekurangan gula dalam darah.

4. Lemas semasa kelahiran

Lemas semasa ingin dilahirkan hingga kadang kala menyebabkan kecederaan otak. Ini berlaku apabila oksigen tidak dapat dibekalkan ke otak bayi.

5. Dystocia 

keadaan dimana kecederaan pada saraf dibahagian bahu bayi.

6. Bayi Jaundis

Bayi akan mudah terdedah kepada jaundis berpanjangan, ketidakseimbangan elektrolit di dalam darah seperti paras serum kalsium dan magnesium yg rendah.

Tanda Atau Simptom Kencing Manis Semasa Hamil

1) Ibu hamil akan terasa cepat penat dan keletihan
2) Sering membuang air kecil secara sedikit
3) Luka dan lebam di badan yang lambat untuk sembuh
4) Dahaga yang melampau
5) Rasa keinginan yang tinggi untuk memakan makanan yang manis
6) Penglihatan yang kabur

Jika ibu hamil disahkan menghidapnya..jangan bimbang…Masih ada cara untuk mengawalnya…

Antara perkara yang boleh membantu untuk mengawal dan mengelak GDM semasa hamil ialah :

1) Jaga Nutrisi Pemakanan 

Sebelum ini kita tahu bahawa “Kita adalah apa yang kita makan”. Bagi ibu hamil, ia lebih lagi: “Bayi kita makan apa yang kita makan”. Jadi ambil kira apa yang baik untuk kita dan juga bayi bagi mengelakkan paras glukosa yang tinggi dalam darah secara berlebihan. Pengambilan suplemen vitamin untuk ibu hamil dan GDM turut boleh membantu mengatasi masalah ini.

2) Selalu Bersenam 

Senaman atau beraktiviti aktif secara sihat mampu merangsang tubuh untuk memanfaatkan lebih glukos. Lebih baik berbanding aktiviti pasif yang memaksa tubuh bekerja keras menghasilkan insulin untuk mengekalkan paras glukosa normal. Kesan sampingan kawalan glukosa ini turut membantu mengawal berat badan berlebihan ketika hamil, tidur atau rehat yang lebih berkualiti dan memperbaiki perubahan mood.

3) Kaedah Perubatan/Suntikan Insulin 

Mungkin setelah penjagaan pemakanan dan amali senaman, kita terpaksa memerlukan lebih kawalan paras glukosa dalam darah. Preskripsi insulin atau kaedah perubatan lain mungkin juga boleh membantu. Oleh itu, nasihat dan pantauan daripada doktor adalah amat diperlukan.

4) Mengambil supplemen yang boleh membantu mengawal tahap gula dalam darah

Shaklee mempunyai produk yang dapat mengawal tahap gula dalam darah dan ianya selamat diambil oleh ibu hamil kerana sifatnya yang semulajadi dan tiada dadah atau ubat terlarang.

Bagaimana Suplemen Shaklee membantu Ibu Hamil Yang Menghidapi Diabetis Semasa Hamil

 

1. ESP

Kandungan Glisemik Indeks yang rendah boleh menggantikan karbohidrat dalam diet seharian dan akan memecahkan makanan lebih perlahan dan mengawal peningkatan kadar gula di dalam darah. Protein soya adalah antara karbohidrat yang baik untuk menghidap kencing manis ketika hamil.

2. B Complex

Untuk metabolisme gula dan pembebasan tenaga kepada sel badan. Menukarkan glukosa berlebihan di dalam darah kepada tenaga.

3. Vitalea Iron Formula

Kandungan zinc dalam vitalea berfungsi menurunkan paras glukosa dalam darah dan bantu pembentukan insulin yang baru. Mengandungi Chromium untuk mengekalkan tahap normal glukosa dalam darah dengan meningkatkan penggunaan insulin oleh badan.

4) Ostematrix

Kekurangan magnesium semasa hamil adalah salah satu punca terkena kencing manis. Sumber kalsium, magnesium dan vitamin D yang dapat mengaktifkan pankreas untuk mengatasi masalah kencing manis. Magnesium meningkatkan kadar rembesan insulin dan mengurangkan rintangan insulin.

5) Vitamin S R Vita C Plus

Memperbaiki kadar toleransi glukosa di dalam darah serta kadar vitamin C yang tinggi dalam salur darah akan merendahkan kadar sorbitol yang merupakan sejenis glukosa berbahaya jika terkumpul banyak.

Testimoni

 

Oklah sampai disini dulu ya. Jika ingin  dapatkan KONSULTASI dan JADUAL PEMAKANAN dengan betul dari Pengedar Sah Shaklee Anda. Untuk sebarang pertanyaan  dan order boleh klik link

.WHATSAPP : www.wasap.my/60163922646/Set DiabetisKehamilan

HP/ CALL : 016-3922646
.
POS PERCUMA : Seluruh Malaysia by PosLaju

TIP PAKEJ BOLEH CANTIK & KURUS

Tip Pakej Boleh Cantik & Kurus

Tip ini sangat membantu untuk dapatkan kulit yang cantik dari dalam. Selain dapat kuruskan badan dalam masa sama dapat merawat kulit bermasalah.
.
KELEBIHAN AIR DETOX TIMUN/APPLE/KIWI:
.
* Membuang toksin dalam badan.
* Mengurangkan minyak pada muka
* Menyegarkan muka yang kusam
* Melembabkan kulit wajah
* Merawat masalah wajah dari dalam
* Merawat masalah buasir dan sembelit.
* Membantu mengempiskan perut.
* Menghilangkan bau badan.
* Kelebihan timun & apple boleh membantu melicinkan kulit wajah. dan anti jerawat.
.

Inilah rupanya bila sudah di kisar dengan mesin pengisar. Makanan terhasillah minuman air detoks ini.

Air Detok

**Disarankan minum dua kali sehari – 30 minit sebelum makan pagi dan 30 minit sebelum makan malam.
.

Selamat mencuba😋😊😉

 

Promosi Shaklee April 2018

Promosi Shaklee April 2018

Assalamualaikum, Selamat petang teman-teman. Di kesempatan ini kak Tie nak share promosi Shaklee April 2018. Masih awal lagi untuk kak Tie kongsi bersama uolls. Antara promosi Shaklee ini adalah seperti berikut :

  1. ESP PROTEIN
  2. SET SHAKLEE BABY
  3. SHAKLEE PREMIUM ITEM

 

1. ESP PROTEIN – Hot item yang paling laris di pasaran!!!

PROMOSI ESP :

Beli 5 canister ESP Shaklee ;

✅FREE VOUCHER RM50 ( boleh di gunakan untuk pembelian seterusnya (RM150 ke atas).

✅ FREE DELIVERY

✅ FREE AHLI JIKA TAMBAH BELIAN 15uv( Belian Produk Shaklee dalam nilai anggaran RM50)

wow sangat jimaattt ok :D. Terus dapat harga keahlian DISKAUN sebanyak 25-30%!

 

Sempena PROMOSI ESP bermula 1- 30hb April ini, Kak Tie nak kongsi 20 SEBAB kenapa WANITA KINI memilih ESP Shaklee dalam harian mereka… 

1- Cerahkan kulit 
2- Hilangkan jeragat 
3- Membantu menghilangkan parut jerawat di muka, menjadikan kulit muka halus-mulus, gebu
4- Bantu mempercepatkan penyembuhan luka 
5- Memberi rasa kenyang bagi individu yang dalam proses mengurangkan berat badan
6- Anjalkan payudara 
7- Anjalkan punggung 
8- Atasi gastrik dan pedih ulu hati
9- Mengatasi lesu 
10- Merendahkan bacaan diabetis dengan menstabilkan paras glukosa
11- Menyihatkan rambut dan mengatasi keguguran
12- Mencantikkan kuku 
13- Menghaluskan tumit pecah 
14- Membekalkan tenaga berterusan yang bertahan selama beberapa jam contohnya ketika berpuasa
15- Meningkatkan kualiti susu ibu – lebih berkualiti makanan, lebih berkualiti susu
16- Meningkatkan pengeluaran susu – protein salah satu bahan mentah menghasilkan susu
17- Pengganti sarapan dan supper
18- Dilengkapi dengan mineral kalsium untuk elakkan kerapuhan tulang kerana serbuk soya yang bersifat keasidan.
19- Meransang regenerasi sel kulit dan otot, mengurangkan kedutan
20- Protein yang lengkap (mengandungi 9 asid amino yang penting untuk fungsi badan)

ESP WAJIB UTK WANITA YG MAHU SIHAT DAN GOJES 

Dapatkan ESP Promosi murah bangat sekarang. Jadilah wanita bijak…

 

2. SET SHAKLEE BABY

 
Promosi Shaklee yang kedua adalah Shaklee Baby. Bagi pendapat kak Tie, Shaklee Baby ini sangat sesuai boleh dijadikan sebagai hadiah kepada bakal-bakal Ibu yang bersalin nanti. Untuk keperluan anak sendiri pun boleh. Sangat  EXCLUSIVE dari Shaklee. Set ni telah diuji secara klinikal, organik dan BEBAS BAHAN KIMIA BERBAHAYA.
 

Ianya BEBAS dari bahan2 kimia berbahaya berikut:

❌ Mineral Oil / Petrolatum
❌ SLS – sodium lauryl sulphate
❌ Talc, bedak talkum
❌ Parabens
❌ Preservatives (pengawet)
❌ Formaldehyde (pengawet mayat)
❌ Sulphates
❌ Triclosan
❌ Synthetic Fragrance
❌ Artificial Color (pewarna tiruan)
❌ Dyes
❌ dan lain-lain

 Keistimewaan lain Set Shaklee Baby:

✔Diuji Pakar Pediatrik

✔Diuji secara klinikal

✔pH seimbang

✔Bahan yang disahkan organik

✔Bahan semulajadi dan organik

✔Tidak menimbulkan alahan

Set Shaklee Baby ni LIMITED EDITION. Pembelian 3@2 dapat 30% diskaun. Dapat FREE PLUSH MICROFIBER TOWEL & HANDY BABY TOILETRY BAG. Kak Tie sudah pun memiliki satu Set Shaklee Baby ni untuk bakal anak yang dilahirkan nanti.

3. SHAKLEE PREMIUM ITEM

 
 
 
 
 
PROMOSI SHAKLEE yang ketiga ialah SHAKLEE PREMIUM ITEM.
 
Sangat Exslusive dari Shaklee. Kalau dulu nak order Premiun item ni selalu kehabisan stok. Sekarang ni semuanya boleh dibeli sekarang.
 

Bila uolls dah jadi ahli untung dapat penjimatan sehingga 20%-35%  untuk pembelian produk Shaklee taw.

Berminat untuk dapatkan mana2 produk shaklee? Ingin mendaftar menjadi ahli shaklee atau order?

Jadi boleh grab sekarang… wasap Kak Tie ya 😘
Untuk order klik link👇👇
🦋WHATSAPP :
www.wasap.my/60163922646/NakOrderShaklee🦋HP/ CALL : 016-3922646
🦋COD : Shaklee COD Universiti Malaya, Bangsar, Pantai Dalam & Petaling Jaya
🦋POS PERCUMA : Seluruh Malaysia by PosLaju