Tips Bagaimana Nak Meriahkan Susu Badan

Tips Bagaimana Nak Meriahkan Susu Badan

Assalamualaikum, Selamat petang semua.

Hari ini Kak tie nak berkongsi  Tips bagaimana nak meriahkan susu badan bagi mereka yang baru pertama kali menyusukan bayi pertama. Tentu ramai yang kekok kan bila mana kita sendiri tiada pengamalan menyusukan anak. Kebanyakan ibu-ibu kita rungsing jika pertama kali nak menyusukan bayi, selalu fikir tak cukup susu, bayi asyik menangis, puting susu ibu ke dalam dan kadang-kadang tu mengalami stress yang berpanjangan sampai dah kebuntuan di buatnya. 

Related image

Sebenarnya, persediaan untuk menimang cahaya mata perlu seiring dengan keterujaan untuk memberi bayi anda menikmati susu badan yang sangat berkhasiat. Bukan sahaja memberi kebaikan kepada bayi bahkan juga kepada ibu sendiri. Si ibu perlu ada kekuatan diri untuk memberi yang terbaik buat bayi mereka. Untuk memastikan bayi anda memperolehi segala kebaikan penyusuan susu ibu, anda digalakkan memberi susu ibu sepenuhnya secara ekslusif tanpa dicampur dengan makanan atau minuman lain sehingga bayi berusia 6 bulan. Kemudian diteruskan sehingga bayi mencapai 2 tahun. Jom kita ikut tips bagaimana nak meriahkan susu ibu.

 

9 Tips Susu Ibu Meriah

Disiplin Jadual Pam Yang Teratur 

Buat ibu bekerja, make sure anda mengepam payu dara sehingga kosong pada waktu bekerja, agar signal di otak kita memberi isyarat kepada payu dara untuk sentiasa menghasilkan lebih susu. 

Kerapkan Penyusuan Susu Ibu Mengikut Permintaan Bayi

Jangan biarkan bayi anda kelaparan, seeloknya, berilah bayi minum pada awal waktu dia menunjukkan signal bahawa dia inginkan susu. Kerapkan penyusuan. Lebih kerap bayi menyusu, lebih banyak susu badan dihasilkan.

Susu yang berlebihan, boleh lah dipam dan disimpan dalam peti sejuk untuk kegunaan masa depan. (jika ibu bekerja, pastikan anda mempunyai stok susu yang mencukupi kelak).

Tekad Ibu Yang Kuat

Si Ibu perlu tekad tidak akan Campurkan susu formula pada awal kelahiran yang akan  menyebabkan permintaan kepada susu ibu menjadi kurang. Bayi akan cepat kenyang dan lebih tidak mahu menerima rasa susu yang berbeza. 
 
Jika ibu benar-benar ingin menyusu secara ekslusif paling singkat dalam tempoh 6 bulan pertama, dinasihatkan tidak memberikan susu formula kepada bayi anda. Teruskanlah penyusuan sehingga bayi anda berusia 2 tahun. 
 
Ketahuilah susu ibu adalah susu yang terbaik di alam semesta ini. 

Fikir Positif dan Sentiasa Ceria

Si ibu hendaklah sentiasa berfikiran positif  bahawa mereka mampu memberi yang terbaik buat bayi  mereka. Dengan penyusuan yang betul, dapat mengeratkan lagi hubungan kasih sayang ibu terhadap anak mereka. 

Berdoa dan Bertawakal

Image result for tips tambah susu badan

Perhatian Corak Penyusuan, Bukan Jam Menyusu

Bayi perlu diberi minum apabila bayi tersebut lapar paling kurang dalam tempoh 2 jam. Setiap 2 jam bagi kebanyakkan bayi akan menyusu semula.

Tetapi itu bukanlah bermakna anda hanya perlu menyusukan bayi pada setiap 2 jam. Adakalanya bayi cepat lapar, dan ingin menyusu, jadi perhatikan corak penyusuan bukan jam penyusuan. 

tip : 

Perut bayi adalah kecil. Jadi dia tidak dapat bertahan lama, Selalunya bayi akan minum beberapa kali dalam tempoh 2 jam tersebut.  Perut bayi juga boleh mengembang sehingga 50% dari saiz perutnya ketika sedang menyusu. Jangan risau jika bayi asyik-asyik nak minum susu.. hehehe, memang begitulah adatnya..

Kerap Bersama Bayi

Kerap bersama bayi akan mengukuhkan ikatan antara ibu dan anak. Bayi yang kerap dibelai dan sentiasa ibu akan lebih tenang dan tidak memberontak. Bayi juga akan kurang merenggek dan tidur dengan lebih lena. Bayi yang kerap bersama ibu akan lebih cepat membesar. 

Pengambilan Air Yang Mencukupi

Pastikan pengambilan air putih 3 Liter sehari bagi membantu meningkatkan pengeluaran susu ibu. Ibu menyusu memerlukan banyak air. Hampir separuh keperluan air dalam badan ibu akan disalurkan kepada bayi. Oleh itu kekurangan air, akan  menyebabkan penghasilan susu ibu merudum. jangan lupa minumlah air kosong, air susu atau jus buah. Ibu perlu mengelakkan air berkarbonat dan berkafein tinggi.  

Mengamalkan Supplemen Untuk IBu Kekal Bertenaga

Sebagai ibu yang menyusu, anda perlukan pastikan badan anda menerima khasiat yang mencukupi. Antara supplemen yang diperlukan si ibu ambil adalah Vitamin C, Vita-lea, Ostematrix, Alfalfa complex, ESP  dan Vitalea mengikut bajet dan keperluan ibu-ibu di sini.

Kak Tie terangkan bajet keperluan set menyusu ibu-ibu di sini mengikut pilihan sendiri :

Set Menyusu Shaklee Lengkap (ESP, B Complex, Ostematrix, Vita C Plus, Vita-lea & Alfalfa Complex)

Set Meyusu Asas Shaklee (ESP, Alfalfa Complex & Ostematrix)

Set Menyusu & Kurus Shaklee (ESP, Alfalfa Complex & Lecithin)

Set Menyusu Bajet Shaklee (ESP & Alfalfa Complex)

Mari kak tie terangkan kebaikan dan manfaat Set-Set Menyusu Shaklee ini :

ESP >

ESP kaya dengan protein, ia bukan sahaja membanyakkan susu. ESP juga membantu mengekalkan tenaga, lambatkan rasa lapar dan mencantikkan kulit.

Paling best… ESP turut menganjalkan miss ‘B’ 🙂

Alfalfa Complex >

Alfalfa dalam set ini berfungsi sebagai Milk BoosterBuat yang belum tau, Alfalfa diakui ramai lebih power daripada fenugreek dan mempunyai 1001 khasiat

Alfalfa juga merupakan supplement kewanitaan yang hebat kerana ia membantu merawat masalah keputihan disamping mengetatkan rahim. Jangan terkejut kalau si suami semakin ‘sayang‘ dengan selepas anda mengamalkan Alfalfa.

Ostematrix>

Fungsi khas Ostematrix adalah sebagai supplement kalsium. Kekurangan kalsium boleh memberikan impak secara direct terhadap penghasilan susu. Ibu yang menyusu memerlukan sekurang-kurangnya 1000mg kalsium sehari.

Kalau anda jenis yang tak lalu minum susu, pastilkan anda mengambil Ostematrix setiap hari. Tak perlu susah payah minum susu. Telan saja 4 biji dah cukup.

B Complex

B Complex berfungsi membantu ibu mengawal tekanan. Salah satu faktor mempengaruhi kuantiti susuibu ialah emosi ibu sendiri. Ibu yang stress menyebabkan susu merudum manakala emosi gembira membuatkan susu lebih banyak terhasil. Nak bonus lagi? B is for beauty. Vitamin B Complex mengandungi unsur yang mempengaruhi warna kulit, memberikan tona kulit yang sekata buat ibu.

S R Vita C Plus

Berfungsi meningkatkan imunisisasi tubuh dengan membantu penghasilan antibodi. Kesihatan ibu amat penting. Jika ibu demam atau sakit, susu akan merudum. Di samping itu, khasiat vitamin C ini juga disalurkan menerusi susu ibu kepada anak tersayang menjadikan bayi lebih sihat, jarang dihinggapi penyakit. Ini diakui oleh ramai ibu menyusu yang mengambil vitamin C

Vita-Lea >

Merupakan multivitamin yang mengisi ruang2 kosong nutrisi yang didak diperoleh dari sumber makanan. Kajian menunjukkan individu yang konsistem mengambil vitalea sukar dijangkiti penyakit dalam setahun. Uniknya Vitalea, ianya diengkapi dengan Iron, supplemen yang membantu dalam penghasilan hemglobin darah dan mengelak masalah anemia.

Lecithin

Sebagai pemecah lemak dan buang asid yang tidak diperlukan oleh tubuh badan. Lecithin ini juga membantu mengurangkan pembekakkan susu badan.

“Sihat Itu Satu Nikmat”

Dapatkan KONSULTASI dan JADUAL PEMAKANAN dengan betul dari Pengedar Sah Shaklee Anda. Untuk sebarang pertanyaan  dan order boleh klik link👇👇

.🦋WHATSAPP : www.wasap.my/60163922646/SetmenyusuShaklee

🦋HP/ CALL : 016-3922646
.
🦋POS PERCUMA : Seluruh Malaysia by PosLaju

 

 

 

Shaklee Dekat Di Hati

 Shaklee Dekat Di Hati

Assalamualaikum, apa khabar semua?? Semoga di hari Jumaat ini mendapat keberkatan kehidupan yang di redhai oleh allah s.w.t. 

Untuk pengetahuan semua, Kak Tie adalah Pengedar Sah Shaklee anda di kawasan Kuala Lumpur dan Petaling Jaya. Kini sahabat-sahabat tak perlu risau, kerana Shaklee dekat di hati anda. Kepada yang sedang mencari  Set-set Shaklee di kawasan sekitar anda boleh hubungi Kak Tie melalui whatsapp atau call di talian 016-3922646.

Perkhidmatan Cash On Delivery (COD)

Kak tie menyediakan perkhidmatan  Cash On Delivery di kawasan anda iaitu :

  • Universiti Malaya
  • Bangsar
  • Pantai Dalam
  • Petaling Jaya dan sekitarnya

Antara Perkhidmatan Set-Set Shaklee Yang Di Sediakan

  • SetKecantikan Shaklee
  • Set Resdung Jerawat Shaklee
  • Set Kurus Shaklee
  • Set Tambah Berat Shaklee
  • Set Berpantang Shaklee
  • Set Penyakit Kulit
  • Set Sendi dan Lutut Shaklee
  • Set Kesihatan Kanak-kanak
  • Set Subur, Hamil, Bersalin & Menyusu
  • Herbal Blend Ruam bayi
  • Vitamin C, ESP, OMEGA
  • VIVIX – Diabetis/Jantung/ Darah Tinggi / gout/ Kanser / Stroke/ Buah Pinggang / Kolestrol / Kesuburan / Masalah Kulit/ Berhenti Merokok dan banyak lagi.

Shaklee Produk BERKESAN.
👉🏽Ratusan TESTIMONI.
☘1001 Penyakit Kronik
☘Kesihatan Dan Tenaga
☘Kecantikan Anti Aging
🍂 HALAL 🍂LULUS KKM
🍂 100% Bahan Semulajadi .

Antara Koleksi HOT Item COD

Inilah di antara item yang  disediakan untuk penghantara COD customer tetap Kak Tie

COD Set Resdung

COD ESP Shaklee

COD Mealshake, Set Kecantikan & Ostematrix

COD Herbal Blend- Untuk Ruam Bayi

COD Ostematrix & Herbal Blend

COD Herb-Lax

COD Vitamin C, E & Omega Guard

“Sihat Itu Satu Nikmat”

Dapatkan KONSULTASI dan JADUAL PEMAKANAN dengan betul dari Pengedar Sah Shaklee Anda. Untuk sebarang pertanyaan  dan order boleh klik link👇👇

.🦋WHATSAPP : www.wasap.my/60163922646/NakTanyaSHAKLEE

🦋HP/ CALL : 016-3922646
.
🦋POS PERCUMA : Seluruh Malaysia by PosLaju

 

 

Fungsi dan Manfaat Vita-Lea Iron Formula

Nutrien Penting untuk Kesihatan Optimum

Menyokong kesihatan optimum. Nutrien penting untuk kesihatan dan kesejahteraan optimum.Vita-Lea® adalah formulasi dicipta khas untuk menyokong keperluan khusus lelaki dan wanita. Setiap hidangan memberikan 28 jenis vitamin penting dan mineral kritikal, termasuk vitamin C, dan Beta Karotena untuk perlindungan antioksidan.

Vita-Lea® Iron Formula mengandungi 400mcg asid folik, vitamin B yang diperlukan untuk tubuh yang sihat, melalui sistem pengangkutan mikrosalutan berpaten, direka untuk memastikan penyerapan asid folik.*

Keistimewaan Shaklee

Pada tahun 1915, Dr. Forrest C. Shaklee mencipta salah satu multivitamin pertama di A.S. Dari asas inilah terhasilnya Vitalea ini.

Related image

Inilah rupa sebenarnya Vitalea yang pertama yang di cipta oleh Dr. Forrest C. Shaklee

APA VITAMIN YANG TERDAPAT DALAM VITA-LEA SHAKLEE?

  •  Vitamin D – Menyokong penyerapan kalsium untuk tulang dan gigi yang sihat
  • Beta Karotena – Meningkatkan kesihatan mata, kulit dan sistem imunisasi
  • Vitamin E – Menyokong kesihatan sekular dan meningkatkan kesihatan hati, usus dan fungsi imunisasi
  • Kalsium – Menyokong kekuatan tulang, pengaliran urat saraf dan otot-otot
  • Boron – Membantu dalam metabolisma Vitamin D dan mineral yang terbabit dalam perkembangan tulang
  • Magnasium – Menyokong kekuatan tulang, fungsi otot dan membantu dalam mengekalkan tekanan darah normal dan denyutan jantung
  • Biotin – Membantu badan menghasilkan tenaga dari protein dan lemak
  • Lain-lain – Tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, warna dan bahan pengawet

APAKAH KELEBIHAN VITA-LEA SHAKLEE?

  • Setiap tablet mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yang diekstrak daripada sayuran dan buah.
  • Mengandungi 12 vitamin dan 7 mineral penting sebagaimana disarankan oleh RDA.
  • Ia diformulasikan secara komprehensif dan sangat seimbang.
  • Tablet Vita Lea Shaklee disalut dengan serbuk nutrisi~ spirulina.
  • Dihasilkan dengan kaedah yang terkini dan teknologi eksplosif yang kompleks, disebut sebagai “Explo-tab”.
  • Merupakan tablet multivitamin yang paling pantas di dunia terlarut dalam air dan juga tubuh manusia.
  • Mineral yang terkandung di dalamnya mudah berintegrasi dengan protein untuk penyerapan yang pantas oleh usus kecil.
  • Ujian klinikal telah membuktikan dengan pengambilan Vita Lea Shaklee selama setahun boleh mengurangkan risiko jatuh sakit sebanyak 65%.

Siapa yang memerlukan multivitamin Vita-Lea Iron Formula

1. Ibu berpantang
2. Ibu menyusu
3. Ibu mengandung
4. Individu yang ingin menambah berat badan
5. Individu mengalami masalah anemia
6. Yang selalu keletihan
7. Penghidap diabetes
8. Pelengkap nutrisi dalam keluarga
9. Ahli sukan yang aktif

Cara Makan Vita-Lea Iron Formula 

Untuk kesihatan yang berpanjangan : 2 kali sehari – 1 biji setiap kali selepas makan.

Untuk pembesaran, kekurangan nutrien dan tenaga : 2 kali sehari – 2 biji setiap kali selepas makan.

Harga Runcit Vita-Lea Iron Formula

Harga runcit Vita-Lea – RM99.38

Testimoni Pengguna Vita-Lea Iron Formula

Testimoni Tambah Berat Badan dengan Ikhtiar Vita-Lea Iron Formula dengan supplemen lain

Testimoni Badan Bertenaga dengan Vita-Lea Iron Formula

“Sihat Itu Satu Nikmat”

Anda boleh hubungi saya untuk mendapatkan maklumat serta khidmat nasihat tentang produk Shaklee dengan Kak Tie sila wasap terus link ini👇👇👇

Nak Dapat Harga Special VITALEA ini, klik sini 👇 ok ! 😍
http://www.kaktie.wasap.my/60163922646

#COD : Shaklee COD Universiti Malaya, Bangsar, Pantai Dalam & Petaling Jaya
#POS PERCUMA : Seluruh Malaysia by PosLaju